Søt er det motsatte av sur, men ikke i kjemi. Da er det basisk som er det motsatte av sur.
Vi er i kontakt med syrer hver dag. Ikke alle syrer er farlige, vi spiser faktisk mat som innholder syrer. Når vi løser en syre i vann, får vi sur løsning. Egenskapene til en sur løsning er;- Det smaker surt
- Det endrer fargen på rødkålsaft fra fiolett til rød.- Danner karbondioksidgass ved reaksjon med natron. (natriumhydrogenkarbonat)- Danner hydrogengass ved reaksjon med uedle metaller som magnesium og sink.
Eplesyre ble først skilt ut av eplesaft av Carl Wilhelm Scheele i 1785. Antoine Lavoisier foreslo navnet acide malique i 1787, basert på det latinske ordet for eple, malum. Eplesyre gjør surheten i grønne epler sure. Eplesyre finnes også i druer. Det fører til en syrlig smak i vin, men mengden minker jo mer moden frukten er.
Saltsyre (HCI) er en klar til svak gul løsning av hydrogenklorid i vann. Den kan brukes til å lage salt som kalles klorider. Saltsyre er meget sterk, noe som kan skade oss og må brukes forsiktig. I magesaften kan man finne naturlig saltsyre.
Melkesyre (HLa) blir dannet i anaerob forbrenning i stedet for karbondioksid og vann. Når musklene igjen får tilført oksygengass, vil melkesyra bli brutt ned og forsvinne. Melkesyre blir også brukt til konservering i melkeprodukter, og finnes blant annet i yoghurt, rømme, kulturmelk og ost.
En base kan være en gass, en væske eller et fast stoff. Når vi løser en base i vann, får vi en basisk løsning. Egenskapene til en basisk løsning er;- En basisk løsning endrer fargen til rødkålsaft fra fiolett til grønn. - En basisk løsning gjør fingrene føles glatte.- En basisk løsning smaker bittert.
Natron (natriumhydrogenkarbonat) er et hvitt pulver som brukes som hevemiddel i baking og for som brannslukkende middel. I baking reagerer natron med syre og danner CO2. Det er derfor det kommer små hull i deigen.
Kalk (CaCO3/CaO) er en mineral som kan nøytralisere en forsuret innsjø. Mesteparten av forekomst i naturen av kalk er plankton med kalkskall som lever i havet. F.eks; Muslinger har kalkskall. Kalk kan virke irriterende på hud og øyne.
Natriumhydroksid (NaOH) er en sterk base som brukes til å rense tilstoppede avløp. Et annet kjent navn er Plumbo. Hvis stoffet kommer i kontakt med øynene, kan det føre til blindhet.
Fare ved sterke syrer og baser
Jo høyre konsentrerte løsninger, dess mer etser de. Svovelsyre en av de syrene som etser mest, men den er helt spesiell. Den kan nemlig tiltrekke vann fra hud, tekstiler og mange andre ting slik at de blir forkullet.
Man skal alltid helle vann før man heller syren, slik at vi unngår å lage en lag av vann på syren. Hvis det skjer, vil det skje en kraftig reaksjon.
Base er like etsende som syre - særlig for øyene. Det er derfor vi må bruke beskyttelsebriller og hansker når vi bruker sterke syrer og baser.
Man skal alltid helle vann før man heller syren, slik at vi unngår å lage en lag av vann på syren. Hvis det skjer, vil det skje en kraftig reaksjon.
Base er like etsende som syre - særlig for øyene. Det er derfor vi må bruke beskyttelsebriller og hansker når vi bruker sterke syrer og baser.
Indikator
For å finne ut om en stoff er syre eller base, kan vi ikke bare "smake" på det. Det kan være farlig og etsende, så det er derfor vi har indikatorer som kan "smake" for oss. Indikatorer har stoffer som endrer forskjellige farger i surt og basisk løsning. Ved å tilsette noen dråper av en indikator på et stoff og finne ut hva fargen blir, så slipper vi å gjøre noe farlig.
Hvis Lakmus har rødrosa farge, betyr det at stoffet er en syre. Hvis Lakmus har blålilla farge, betyr det at stoffet er en base.
Det samme gjelder med rødkålsaft. Hvis rødkålsaften har rød farge, betyr det at stoffer er en syre. Hvis rødkålsaften har grønn farge, betyr det at stoffet er en base.
Det samme gjelder med rødkålsaft. Hvis rødkålsaften har rød farge, betyr det at stoffer er en syre. Hvis rødkålsaften har grønn farge, betyr det at stoffet er en base.
pH-verdien
pH-papir viser hvor surt eller basisk løsningen er. Skalaen går fra 0 til 14 og måles med forskjellige utstyr. Når vi fortynner med vann, endres pH-verdien. Alle syrer har èn eller flere H-er i formelen.